Sommerpakke 2021: Øerne er blevet hørt

Pressemøde: Vi melder ud i så god tid som muligt – og hvis der bliver billige- eller gratis færgebilletter, bliver perioden længere end sidste år.

Sådan lød de to budskaber, der er mest interessante for øfærger, øvirksomheder og øboer i Danmark, da regeringen holdt pressemøde om årets Sommerpakke den 6. maj.

Pressemødet løftede kun lidt af sløret for, hvad der kommer til at ske. De helt konkrete tiltag for hvem og hvad, der skal kommer til at modtage støtte fra de i alt 1,6 mia. kroner, som ligger i årets sommerpakke bliver lagt fast, når Folketingets partier indkaldes til forhandlinger om pakken i næste uge.

Færgerne med på tegnebrættet

Det kom dog frem, at gratis eller billigere billetter til ø-færgerne er med på tegnebrættet, og i den forbindelse blev det også klart, at Regeringen har lyttet til øernes og færgernes to stærke ønsker for en sommerpakke 2021:

Dels, at støtteordningerne skal meldes ud i så god tid som muligt.

Og dels, at perioden, hvor færgebilletterne er gratis eller billigere skal spredes ud, så presset på øer og færger bliver bedre fordelt – og sæsonen bliver længere.

Sommerpakken vil gøre det billigere at rejse med tog eller færge i Danmark hen over sommeren.
- Det kunne eksempelvis være billigere orangebilletter og billigere rejser til vores øer, sagde finansminister Nicolai Wammen (S).

Fordeles anderledes

Det fremgik klart af pressemødet, at sommerpakken skal fordeles anderledes end sidste år, fordi der er nogle andre ønsker til, hvad de mange millioner skal understøtte.

I 2020 tabte det danske turisterhverv 31 milliarder kroner, hvoraf 28 milliarder kroner var i hovedstaden. Derfor er der i år et særligt fokus på de fire store byer, der trækker mange turister. Sidste år var der kritik, fordi de små øer og sommerferieområder især blev tilgodeset.

I sommerpakken er 205 mio. kr. øremærket til billigere indenrigstransport. En stor sum af disse penge skal understøtte DSB med Orange-billetter, mens resten skal bruges til at sænke priserne på færgebilletterne hen over sommermånederne.

Fyldte færger

På pressemødet ville ingen af ministrene svare på, om færgerederierne kan forvente at få tilladelse til at sejle med fuldt passagerantal:

- Hvis det er et ønske fra rederierne, er det naturligvis noget vi vil se nærmere på, men man skal huske, at vi kun kan åbne samfundet op, fordi vi har godt styr på smitten netop fordi vi holder god afstand og har indført restriktioner, sagde finansminister Nicolai Wammen.