NYT: Ø-Gallup
- Skrevet af: Lotte Clausen Rhodes
Ny undersøgelse: Ø-boere ser lysere på fremtiden
Foto: Carsten Lundager
Landevejsprincippet virker og gavner de danske øer med kommunale færger. Statens støtte til billigere billetter er på få år vekslet til flere turister og positiv opmærksomhed fra politikere og presse.
De seneste 6 måneder er det på mange måder blevet lidt bedre at bo et sted med vand til alle fire verdenshjørner. Det er konklusionen på en Ø-gallup foretaget i marts blandt øboere i 6 ud af de 18 danske kommuner, der ejer og driver kommunale ø-færger.
Flere turister og mere positiv opmærksomhed
Ø-galluppen, der gennemført af analysehuset Quantic for ø-færgernes Færgesekretariat, viser;
- at 38 procent af øboerne oplever, at de har fået flere turister på øen det seneste år
- at 10 procent også har fået flere besøg af familie og venner
- at 60 procent oplever en mere positiv stemning overfor øen fra deres kommunale politikere
- at 50 procent synes at de lokale medier er begyndt at dække øen mere positivt
- at 73 procent tror på en yderligere positiv udvikling for deres ø det kommende halve år
- og at 50 procent mener, at Christiansborgpolitikernes beslutning i 2015 og 2017 om økonomisk støtte til billigere billetter og godstakster på de kommunale ø-færger har en del af æren for den positive udvikling.
Odder: Behov for kommunalt fokus og fælles fodslaw
Borgmester i Odder Kommune, Uffe Jensen, er en af de lokalpolitikere, som selv har mærket fremgang for øen Tunø, der besejles af kommunens egen færge:
”Det er helt sikkert, at støtten til billigere billetter og godstakster, har haft stor betydning for fremgangen. Vi kan jo se det direkte af vores passagertal, som er steget lige siden landevejsprincippet blev indført”, siger Uffe Jensen.
Han ser gerne, at landevejsprincippet rulles yderligere ud, så det bliver endnu billigere at besøge og bo på Tunø og de andre danske småøer, hvis livsnerve er færgen.
”Men støtte gør det ikke alene. Øboerne og vi politikere har selv det største ansvar. For der skal være noget at se, spise og lave, når turister eller tilflyttere vælger at komme til vores ø, ” siger Uffe Jensen.
Derfor arbejder Odder Kommune på at samle tunboere, erhvervsliv og turistfolk i et centralt ø-udvalg. Målet er at hente inspiration, søsætte nye initiativer og koordinere nye og eksisterende tilbud på Tunø bedre til gavn for turister, beboere og erhvervsdrivende.
Færgesekretariatet på vej med et reelt Ø-barometer
Den nye Ø-gallup fra 6 øer er forløberen til, at ø-færgernes Færgesekretariat i løbet af de kommende måneder etablerer et egentligt ø-barometer for alle danske småøer.
Færgesekretariatet og de 18 ø-kommuner med egen færgedrift mødes i næste uge til årsmøde på Tunø.
Vil du se undersøgelsen, finder du den her i PDF.
Har du spørgsmål? Kontakt Jan Fritz Hansen , Færgesekretariatet.