Færgesekretariatet på Ø-HOP
De erhvervsdrivende på de sydfynske øer er glade for Landevejsprincippet og for Godstakstordningen.
Af Lise Mortensen
Jeg har været afsted i tre dage for Færgesekretariatet – for at opleve øerne og for at snakke med færgefolk, erhvervsdrivende, turister og øboer. Jeg har været på alle seks sydfynske øer: Hjortø, Skarø, Drejø, Lyø, Avernakø og Strynø. Cyklet på kryds og tværs, overnattet i B&B – spist de lokale specialiteter.
Der er tre ting, der er gennemgående:
Dem, jeg har talt med, kender til Færgesekretariatet, og er positive for arbejdet, for afløserfærgen og nogle også for venlighedskurserne.
De erhvervsdrivende siger enstemmigt, at godstakstordningen har stor betydning for deres forretninger – de sparer mange penge.
Og så siger købmænd, overnatningssteder og spisesteder, at Landevejsprincippet giver flere kunder. I år formentligt også hjulpet på vej at det gode vejr.
Købmand, Pia Vestergaard på Avernakø:
- Der er flere, der kommer over i sommerhusene i lavsæsonen, der har været mange endagsturister her i foråret – og til jul var der mange flere på øen. Det kan mærkes på omsætningen.
Sanne Larsen, Gl. Elmegaard, Drejø:
- Vi har altid varer med i bilen, og det har stor betydning, at vi kommer billigere over. Men det ville være nemmere, at ordningen knyttede sig til et CVR-nummer, for det er ikke alle erhvervsdrivende på øerne, der har gulpladebil.
Købmand Wojtek Zochowski, Strynø:
- Godstakstordningen er fantastisk. Jeg kører over to til tre gange om ugen, så det er rigtig mange penge, jeg sparer. Det er godt, at papegøjepladerne kom med i ordningen – det betyder meget for små erhvervsdrivende.
God oplevelse
Øboerne har en egen særlig imødekommehed. Alle hilser, alle har lidt mere tid, her venter oplevelser, der ikke kan loves på forhånd eller beskrives i en turistbrochure.
Roen kan mærkes langt ind i sjælen, jeg går lidt langsommere, bliver siddende lidt længere, mens lærkerne synger, og køerne tøffer rundt og nyder havudsigten.
Og Seahawk? Det er et superdejligt skib, der bringer mig hurtigt fra ø til ø – mens jeg prøver at regne ud, hvad øerne hedder – og spiser den lakridspibe, som skipper Michael byder på.
Læs mere i næste udgave af Færgesekretariatets blad: Ø-FÆRGERNE.