Femøfærgen: Gode kolleger – og et godt forhold til ”lasten”

- Jeg har arbejdet som sømand i mange år; men det er første gang, jeg har en tørn, der giver overskud i hjemmelivet – vi arbejder et døgn og har tre døgn fri. I år har jeg haft tid til at bygge en kajak. Selv om jeg har været selvstændig i mange år, har jeg aldrig haft så stor fleksibilitet i mit liv. - Jeg har arbejdet som sømand i mange år; men det er første gang, jeg har en tørn, der giver overskud i hjemmelivet – vi arbejder et døgn og har tre døgn fri. I år har jeg haft tid til at bygge en kajak. Selv om jeg har været selvstændig i mange år, har jeg aldrig haft så stor fleksibilitet i mit liv.

ARBEJDSGLÆDE: For mig handler arbejdsglæde om nærhed og tæthed til kolleger og kunder – og om den store fleksibilitet, der er i jobbet, fortæller Tina Ragnhild Rask, skipper på Femøfærgen.

 - Jeg kan kigge en måned frem i kalenderen, og hvis der er noget privat, der karambolerer med en vagt på færgen, ringer jeg til Søren, og så mingelerer han tingene. Det betyder rigtig meget for mit liv, at jeg kan deltage i ting – ikke altid skal sige nej.

Jeg kunne få et andet job, hvor jeg tjente meget mere. Det har jeg da overvejet. Men de andre ting er vigtigere, siger Tine Ragnhild Rask, der sejler som skipper hos Lollands Færgefart på Femøfærgen:

- Det er dejligt at ankomme til Kragenæs til en vagt og lige svinge ind omkring overfartschefen – Max Møller Christensen – og sludre lidt, spørge hvordan det går og lave lidt sjov. Jeg kan snakke med kollegerne om alt, vi har det godt sammen.

Snak med kunderne

- Og så er det også afgørende, at jeg har et godt forhold til min ”last”. For mig er mit job en form for formidlingsproces; det er rart og spændende at komme ind på livet af hinanden. Vi kender øboerne. Og det er sgu da hyggeligt, når smeden lige kigger op i styrehuset og får en kop te – og jeg går ned på dækket og tager en snak med hans hunde, fortæller Tina Rask.

Gode udfordringer

Det betyder også noget for arbejdsglæden, at jeg arbejder et sted, hvor der er fantastisk smukt. Skibet er en ældre dame, men vi elsker vores skib, der er lidt Martha over det – og der er noget rart ved at bevare det gamle.

Jeg synes, at de lange sejlture på store oceaner godt kan være lidt kedelige. Der er mere – eller i hvert fald en anden – udfordring i at sejle en øfærge. Det er klart, at på en stille dag med høj sol er det piece of cake. Men på de dage, hvor der er hård blæst fra den forkerte retning, er det ganske udfordrende at sejle ind i færgelejet. Og når det blæser rigtig meget, er det mit arbejde at beslutte, om vi skal aflyse. Det er da noget, jeg skal mande mig op til – en træls proces, men også en opgave, jeg vokser med.

Vi bearbejder sammen

Jeg vil sige, at vi er privilegerede med en arbejdsplads, hvor arbejdspresset generelt er meget passende. Indimellem er der afgange, hvor der er masser af lastbiler, og hvor der virkelig skal lastes. Og der er tidspunkter, hvor der er kunder, der skælder ud – og der er dage med hårdt vejr.

Men vi ved jo, det holder op. Og kollegerne er gode til at snakke om det, når der er nogen, der har skældt ud, fx over at færgen er forsinket. Vi bearbejder det sammen – snakker om det, og mange gange griner vi ad det.

Jeg oplever, at jeg og vi får anerkendelse for vores indsats; for nylig fik vi en mail fra overfartschefen, hvor han roste os for det gode samarbejde færgerne imellem – da én af dem var på værft. Vores årlige besætningsmøde er også positivt.