Billige færgepriser skaber et Danmark i bedre balance

Det danske ø-rige Det danske ø-rige
Billige færgepriser året rundt kan gavne både turismen, bosætningen og øboerne og give et Danmark i bedre balance siger Ærøs Turist- og Erhvervsdirektør.

 

 

Billige færgepriser året rundt

Der har i den forgangne uge været en del omtale i medierne om billige færgebilletter til småøerne hele året. Et politisk flertal har nemlig nu meddelt, at de vil gøre ordningen, der giver billigere færgebilletter til småøer, helårlig og permanent. Disse synspunkter passer fint med det, som vi selv her på Ærø hører, når vi snakker med folketingspolitikere. Jeg hilser de billige færgebilletter året rundt yderst velkommen. Det gavner turismen, bosætningen og os øboere, og det giver hermed et Danmark i bedre balance. De danske øer er også for alvor blevet populære at besøge, og jeg vil mene, at det også gavner alle danskeres mentale sundhed, at opholde sig på øerne kortere eller længere tid. Flere fortæller, at de slapper mere af fra hverdagens stress og jag, når de opholder sig på en de danske øer. Det er hermed ikke kun et spørgsmål om et Danmark i bedre balance, at indføre lave færgepriser året rundt. Det er også et spørgsmål om velfærd og sundhed for alle danskere. De danske øer er et meget stort plus for Danmark og det skal vi fortsat drage nytte af og derfor skal øerne også være tilgængelige for flere. Det understøttes af lavere færgepriser hele året.

Ordningen med lavere færgepriser til øerne startede i 2016, hvor Folketinget besluttede at sænke færgepriserne i op til 46 uger om året. Det er denne ordning, man nu vil gøre permanent og så den gælder hele året.

Når der i den forgangne uge har været drøftet lavere færgepriser, så har man sagt til småøerne og det kan strengt taget måske opfattes som ”kun” værende de 27 danske småøer og altså ikke ø-kommunerne. Men Fanø, Læsø, Samsø, Ærø og Bornholm er ligeledes indeholdt i 2016-ordningen og skal selvfølgelig også med i den formodede helårsordning. Vi skal imidlertid nok huske os selv og specielt vores folketingspolitikere på dette. Når Folketinget vil indføre et landevejsprincip hele året og i hele landet, så har de ligeledes en forpligtelse til også at medtage Fanø, Læsø, Samsø, Ærø og Bornholm. Landevejsprincippet går ud på, at en kilometer til lands skal koste det samme som til vands.

Jeg hører fra nogle få øer, at de er en smule skeptiske overfor lave færgepriser i sommersæsonen og i nogle tilfælde, fordi de ikke tror, at færgekapaciteten til deres ø er tilstrækkelig. Men det er ikke tilfældet for Ærø og ej heller for hovedparten af øerne. En enkelt ø's holdning bør imidlertid ikke føre til det, jeg vil kalde ”en mindste fællesnævnerløsning”. Folketinget kan fx vælge at gøre det frivilligt for øerne, om de rent faktisk vil bruge tilskuddet. Det vil de så nok alle, når det kommer til stykket:-)

Rare hilsener 

Chris Hammeken
Direktør
Ærø Turist & Erhverv

Kilde: Ugebrevet fra Ærø - uge 29 / 2019

https://mailchi.mp/4cc96d31e868/ugebrevet-fra-r-uge-29-2019?e=44ed5eaa56