Færgenavigatørerne i praktik

  • Skrevet af  Lise Mortensen
- Det er et privilegie at få nogle så kompetente mennesker som vejledere, jeg får god hjælp til at gennemarbejde uddannelsesbogen fra skolen, siger Søren Ramshøj Christensen, der er i praktik på Højestene, der sejler Svendborg, Skarø, Drejø. - Det er et privilegie at få nogle så kompetente mennesker som vejledere, jeg får god hjælp til at gennemarbejde uddannelsesbogen fra skolen, siger Søren Ramshøj Christensen, der er i praktik på Højestene, der sejler Svendborg, Skarø, Drejø. Foto: Knud Mortensen


Den nye uddannelse til færgenavigatør på Marstal Navigationsskole er kommet godt fra land. Første hold er i praktik, næste holdstart er 1. november.


På ti af landets ø-færger sejler for tiden en praktikant fra uddannelsen til færgenavigatør. Praktikanterne er ’overtallige’, altså ud over den faste besætning, og de er i gang med et halvt års forløb, hvor de følger arbejdet ombord – løser opgaver i uddannelsesbogen fra Marstal Navigationsskole og lærer så meget som muligt.

De i alt ti studerende har været igennem fem ugers grundlæggende kursusforløb i Marstal, og midt i januar startede de deres halve års praktikforløb.

- Det er første hold på den helt nye uddannelse, i første omgang er det en forsøgsordning begrænset til to hold, fortæller Helle Bak Poulsen, rektor på Marstal Navigationsskole.


Sejler i nærområdet

Uddannelsen er målrettet folk, som gerne vil til søs, og som samtidig ønsker at blive i nærområdet og sejle på den lokale øfærge. Det kan også være øboer, eller folk, der drømmer om at flytte til en ø og få arbejde på færgen. Eller folk, der er kommet lidt op i årene og ønsker et karriereskifte.

Pensum ligger meget tæt på en kystskipperuddannelse og er målrettet arbejdet på en færge.


Praktikpladser

Nåleøjet har været praktikpladserne.  Helle Bak Poulsen, er pt. sammen med Færgesekretariatet i gang med forhandlinger om en eventuel justering af rammerne for praktikken for at skabe praktikmulighed på lidt større færger end dem, de nuværende regler sætter rammen for.

Håbet er, at det kan falde på plads, inden næste forsøgshold starter.

- Vi har sat startdatoen på næste hold på færgenavigatøruddannelsen til 1. november, så der er god tid. Adgangsbilletten til uddannelsen er en praktikkontrakt med et færgerederi, og jeg forventer, at det bliver lidt nemmere at få en praktikplads denne gang, lyder det fra Helle Bak Poulsen.


Fra Nordsøen til Sydfyn

- Jeg sad en dag på Strynøfærgen og læste i Færgesekretariatets blad, hvor der stod lidt om uddannelsen til færgenavigatør. Jeg har arbejdet som tekniker på platforme i Nordsøren i 33 år og syntes, det kunne være rart at være lidt mere hjemme. Så det lød interessant, siger Søren Ramshøj Christensen, der er uddannet smed, og de seneste otte år har boet på Strynø.

Han er startet i praktik på Højestene, der betjener Skarø og Drejø, men han skal også sejle på de to andre svendborgskibe, Hjortøboen og Sundfærgen Helge.

(Fortsætter under billedet)

 DSC2419 lille

 


Fra luft til vand

- Jeg har fløjet, siden jeg var 20. Indtil flytrafikken standsede brat den15. marts sidste år, da coronakrisen satte en effektiv stopper for flytrafikken, fortæller Mads Jensen, der besluttede sig for et karriereskifte,  og blev interesseret i uddannelsen til færgenavigatør.

Efter det, som Mads Jensen kalder et udmærket skoleforløb på Marstal Navigationsskole, landede han den 18. januar i Havnsø i praktik på den lille Nekseløfærge:

- Det er super. Det er sjovt og lærerigt at sejle på en lidt ældre færge. Det hele er der … det er et rigtigt skib.