Astrid Krag: Jeg er færgernes minister

Øboerne var i dialog med politikerne ved Sammenslutningen af Danske Småøers kommunekonference den 11. november 2019.

Mere end 100 deltagere var mødt frem til konferencen, og efter formandens tale fulgte indenrigsminister Astrid Krag (S), som med stolthed kaldte sig for ”færgernes minister” og med glæde i stemmen fortalte om sit besøg på Fejø for nyligt.

Ministeren forstod, at færgen for de små øer er ”en livline til verden”, som hun sagde, men hun manede samtidig til tålmodighed, når det gjaldt ændringer på området. 

- Jeg ved godt, at mange her gerne vil have, at vi udvider landevejsprincippet – men som I ved, er det ikke noget, vi kommer til at røre.

Folketinget er blevet enige om give flere penge og mere frihed til at disponere pengene ud over hele året, og så laver vi en ordentlig evaluering, inden vi justerer, så vi kan diskutere ud fra det samme grundlag og ikke ud fra øernes egne tal, sagde Astrid Krag. Hun svarede en af de øboer, der med regnskaberne i hånden tog mikrofonen og lod forstå, at man langt fra er i mål, skriver Sammenslutningen af Danske Småøer på deres hjemmeside.

Evaluering i 2022

Ministeren henviste til, at ordningen vil blive evalueret i 2022, og at regeringens øvrige tilførsel af midler til velfærd vil gøre prioriteringssituationen nemmere i kommunerne og dermed smitte positivt af – også på færgedriften.

- Kommunens kasser hænger sammen, og de senere års underfinansiering af velfærden har også ramt de små øer, og jeg anerkender, at man som øbo godt kan opleve, at man ikke altid kommer først i de prioriteringer, men med vores økonomiaftale har vi sikret et løft af kommunerne, så de er bedre rustet, når der fx kommer flere ældre og børn, sagde ministeren, der hørte flere af tilhørernes indvendinger mod at vente hele tre år, til færgeordningen evalueres.

-  Og I skal selvfølgelig lægge pres på og tale jeres sag, så jeres ønsker bliver formuleret, understregede hun.

Læs referat: 

Kommunekonference

Se video med Astrid Krag:

Media