Analyse: Flere bor på småøer med kort sejltid og skole eller dagtilbud

Anholt er en af de småøer, der siden 2016 har fået flere beboere. Kort sejltid og skole eller dagtilbud betyder ifølge en ny analyse meget for folks lyst til at flytte til en mindre dansk ø. Anholt er en af de småøer, der siden 2016 har fået flere beboere. Kort sejltid og skole eller dagtilbud betyder ifølge en ny analyse meget for folks lyst til at flytte til en mindre dansk ø. Foto: Carsten Lundager

To år i streg har de danske småøer fået flere fastboende. Omend fremgangen er beskeden med netto 44 flere øboere (+1 pct.), tegner der sig alligevel en tendens: For første gang siden slut 1990’erne går befolkningstallet opad på småøerne.

Udviklingen fremgår af en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som også dykker ned i årsagerne til den positive udvikling.

9 ud af de 28 småøer – blandt andet Fur, Orø og Egholm har fået flere beboere, mens resten har oplevet stagnation eller beskeden tilbagegang. Her peger AE på to primære faktorer:

  • Øer med en sejltid på under 25 minutter har tilsammen fået 94 flere fastboende siden 2016
  • Øer med en sejltid på over 25 minutter i alt fået 50 færre beboere siden 2016
  • Øer med en skole eller et dagtilbud har fået flere beboere
  • Øer uden skole eller dagtilbud har oplevet tilbagegang i befolkningstallet

Udviklingen er på mange måder godt nyt, siger Jan Fritz Hansen, sekretariatsleder af de kommunale Ø-færgers fælles Færgesekretariat:

- Det er gode nyheder og vi arbejder løbende på at understøtte den positive udvikling ved på at skabe værdi med færgen med en lang række forskellige initiativer.

Initiativerne under målet om at skabe værdi med færgen kan følges i Færgesekretariatets medlemsblad Ø-færgerne, på hjemmesiden Faregesekr.dk og på sekretariatets LinkedIn side.

- Samtidig vil vi selv løbende følge og måle udviklingen med vores nye såkaldte Ø-barometer, hvor vi tager temperaturen på småøerne og deres forventninger til fremtiden, siger Jan Fritz Hansen.