I praktik som færgenavigatør

1. december starter 10 studerende på den nye færgenavigatøruddannelse på Marstal Navigationsskole. "Den nye uddannelse er en god mulighed for at få lokale folk, det er ellers svært, vi bor jo ikke i et søfartsområde," siger Anne-Marie Mortensen, overfartsleder på Fur Færgefart.

Kasper Aakjær er 33 år, han er opvokset og bor på Fur, og han har kørt lastbil, siden han var 18.

Nu er han er klar til at starte på uddannelsen til færgenavigatør den 2. december på Marstal Navigationsskole.

 - Jeg starter på uddannelsen til færgenavigatør på Marstal Navigationsskole til december og skal i praktik på Furfærgen. Jeg har altid sejlet – joller, småbåde og fiskejoller, så jeg er vant til at færdes på fjorden, fortæller en glad Kasper Aakjær:

- Det er klart, at det kræver noget øvelse at sejle færgen, men det, er jeg sikker på, nok skal gå.

Det halve år i Marstal er den nyslåede praktikant ikke bekymret for, familien er vant til, at han er meget væk i løbet af ugen.

- Jeg glæder mig til et mere fast vagtskema.

Ideen om at sejle færgen opstod for flere år siden, hvor Kasper Aakjær talte med overfartsleder Anne-Marie Mortensen om et job på færgen:

- Men det lød ret uoverskueligt, at jeg skulle hele vejen igennem søfartsskole, sejltid og kystskippereksamen – det går ikke, når man har familie og hus.

Da han så en artikel om uddannelsen til færgenavigatør i Ø-Posten og talte med Anne Marie Mortensen igen, var der bonus.

- Jeg regner med, at jeg vil sejle færge resten af mit liv, fastslår Kasper Aakjær.

Lokale folk

Anne-Marie Mortensen er også glad for, at Fur Færgefart kan uddanne “deres egen” navigatør til færgen:

- Det er en god mulighed for at få lokale folk, det er ellers svært, vi bor jo ikke i et søfartsområde. Og når praktiktiden er her hos os, kan vi jo forme ham og lære ham lige præcis det, vi mener, er nødvendigt for at sejle vores færge. Vores overfart er en lidt speciel overfart – den er meget kort, og vi har meget travlt – da vi sejler med en del erhvervstrafik, turister, fragt og naturligvis øboer.

Når vi søger navigatører, oplever vi tit, at dem, der søger, er søfolk, der kommer hjem fra langfart og gerne vil have de sidste år her på færgen. Nu får vi en nyuddannet ung mand, der aktivt har valgt, at han gerne vil sejle Furfærgen.